play

Kiistellyn rajalain kohtalo ratkeaa – äänestyksestä tulossa tiukka, vaikka osa demareista on muuttanut kantaansa

Eduskunnan täysistunnossa kuultiin hallituksen esitys laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi Helsingissä tiistaina 9. heinäkuuta.

Eduskunnan täysistunnossa kuultiin hallituksen esitys laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi Helsingissä tiistaina 9. heinäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa

STT-Lehtikuva

Käännytyslaiksi kutsutun poikkeuslain kohtalo ratkeaa perjantaina eduskunnassa. Äänestyksestä on tulossa tiukka. Lain kiireelliseksi julistaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön, joten se tarvitsee myös reippaasti opposition tukea.

Hallituspuolueista RKP:n eduskuntaryhmän kantaa odotettiin torstai-iltana vielä kuuden aikaan. Puolueen kansanedustajista ainakin Eva Biaudet on jo kertonut vastustavansa lakia. RKP:n edustajilla on äänestyksessä vapaat kädet.

Viiden kuudesosan enemmistö lasketaan annetuista äänistä, joihin ei lueta tyhjiä ääniä.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat kertoneet vastustavansa lakia. Jos kaikki niiden edustajat äänestävät vastaan, se tarkoittaa 24:ää ei-ääntä. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n ryhmä kannattaa esitystä, mutta kuusi sen kansanedustajaa on kertonut julkisuudessa äänestävänsä lakia vastaan vastoin eduskuntaryhmänsä kantaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pääministeripuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen kertoi olleensa päivittäin yhteydessä RKP:n ja monen muun eduskuntaryhmän johtoon voidakseen varmistaa, että äänestyksessä on riittävä enemmistö.

–  Ennakoin, että äänestyksestä tulee joka tapauksessa hyvin tiukka. Sen takia jokaisen kansanedustajan läsnäolo ja myös toiminta äänestyksessä on jopa ratkaisevaa. Marginaalit ovat tällä hetkellä hyvin pienet, Marttinen sanoi toimittajille eduskunnassa torstaina.

Helsingin Sanomien mukaan SDP:n edustajista Elisa Gebhard, Timo Harakka, Krista Kiuru, Johan Kvarnström, Matias Mäkynen ja Nasima Razmyar ovat jättäneet ryhmälle pyynnön poiketa ryhmän linjasta eli äänestää tyhjää tai lakia vastaan. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen ei tätä STT:lle vahvistanut, mutta kertoi, että ryhmä käsittelee pyyntöjä ryhmäkokouksessa perjantaina aamulla.

STT:n tietojen mukaan SDP:ssä on ollut kaikkiaan yhdeksän lakiin kriittisesti suhtautunutta, mutta vain edellä mainitut kuusi ovat kertoneet äänestävänsä lakia vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi aiemmin kriittisesti suhtautunut on Helena Marttila (sd.), joka kertoi nyt STT:lle, että aikoo äänestää lain puolesta. Hän sanoi, että kyseessä oli vaikea pohdinta, johon liittyi erittäin hankalia ja ristiriitaisia juridisia ja eettisiä kysymyksiä sekä turvallisuusnäkökulma.

Marttila sanoi, että yksittäisellä opposition rivikansanedustajalla on ollut paljon painetta näin merkittävässä Suomen turvallisuutta ja koko oikeusvaltiota koskevassa kysymyksessä.

–  Ehkä sekin puolsi sitä, että sitten tukeudun tässä meidän puolueen näkemykseen.

Vihreiden osalta mielenkiinto on kohdistunut viime päivinä Pekka Haavistoon, joka on ainakin aiemmin vaikuttanut olevan lain kannalla. Haavisto ei ole etukäteen kertonut tulevasta äänestyskäyttäytymisestään, eikä hän kommentoinut asiaa torstaina myöskään STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Äänestystulokseen voivat vaikuttaa ratkaisevasti myös mahdolliset poissaolot. Lakia kannattava Annika Saarikko (kesk.) on jo kertonut jäävänsä pois äänestyksestä, koska on viimeisillään raskaana. Myöhään torstai-iltana Saarikko kertoi Facebookissa saaneensa "kesäpojan", joka syntyi torstaiaamuna Turussa.

Viimeisillään raskaana ovat myös niin ikään lakia kannattavat SDP:n Eveliina Heinäluoma ja keskustan Hilkka Kemppi, mutta he ovat tiettävästi osallistumassa äänestykseen.

Tiistain täysistunnosta sairausloman vuoksi yllättäen poissa ollut Mauri Peltokangas (ps.) ennakoi keskiviikkona Facebookissa, että äänestää käännytyslain puolesta, jos ”on tolpillaan” perjantaina.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi