play

Seksuaalinen häirintä ja väkivalta uhkaavat nuorten osallisuuden kokemusta – usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiin vähenee ja sosiaaliset suhteet kärsivät

Keskeistä lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta olisi estää häirintää ja väkivaltaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Keskeistä lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta olisi estää häirintää ja väkivaltaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneilla nuorilla on selvästi muita nuoria heikompi kokemus osallisuudesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tulos ilmenee kouluterveyskyselystä.

Lisäksi THL:n mukaan tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä on lisääntynyt viime vuosina. Vuoden 2019 kyselyssä noin kolmasosa tytöistä kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää, kun viimevuotisessa kyselyssä kokijoita oli noin puolet.

Myös vammaiset lapset ja nuoret sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret kokevat THL:n mukaan häirintää ja seksuaaliväkivaltaa muita useammin.

Huomionarvoista on THL:n mukaan myös se, että poikien joukossa seksuaalinen häirintä ja seksuaaliväkivalta näkyivät tyttöjä selvemmin osallisuuden kokemuksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Pojat kokevat vahvaa häpeää seksuaalisesta häirinnästä, minkä taustalla voi olla vallitseva käsitys seksuaalisen häirinnän sukupuolittuneisuudesta naisista uhreina ja miehistä tekijöinä, THL:n tutkija Lotta Virrankari arvioi tiedotteessa.

Oma elämä voi alkaa tuntua arvottomalta

Seksuaalista häirintää tai seksuaaliväkivaltaa kokeneiden nuorten selvästi heikentynyt osallisuuden kokemus käy ilmi vuonna 2019 tehdystä kouluterveyskyselystä, johon vastasivat perusopetuksen kahdeksansien ja yhdeksänsien luokkien oppilaat sekä toisen asteen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneiden nuorten sosiaaliset suhteet ja usko vaikuttamismahdollisuuksiin ovat heikommissa kantimissa kuin muilla nuorilla.

Yhteys oli vahvempi seksuaaliväkivallan kohdalla. Lisäksi nuoremmilla vastaajilla seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemukset olivat vahvemmin yhteydessä matalaan osallisuuden kokemukseen kuin toisen asteen opiskelijoilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Osallisuuden heikentyessä merkityksellisyyden kokemukset saattavat hiipua, jolloin oma elämä voi alkaa tuntua arvottomalta, Virrankari toteaa.

THL:n mukaan aiemmin on saatu selville, että matala osallisuuden kokemus on yhteydessä koulukiusatuksi joutumiseen, koulukiusaamiseen osallistumiseen sekä nuoren kokemaan vanhempien henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan.

Osallisuuden kokemusta tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa - seksuaalirikoslaki uudistuu

Osallisuuden kokemusta mitattiin THL:n kehittämällä osallisuusindikaattorilla. Sen perusteella tarkasteltiin vastaajan kokemusta – oliko tällä mielestään vaikuttamismahdollisuuksia, oliko tämän tekemisillä merkitystä ja kuuluiko tämä itselleen tärkeään yhteisöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

THL muistuttaa, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta heikentävät nuoren hyvinvointia monin tavoin, ja vaikutukset heijastuvat pitkälle nuoren tulevaisuuteen. Keskeistä lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta olisi estää häirintää ja väkivaltaa.

–Tätä tukee käynnissä oleva seksuaalirikoslain uudistus. Hallituksen helmikuinen esitys koventaisi tuntuvasti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Uusilla säännöksillä voidaan puuttua tehokkaammin myös verkkohäirintään, THL:n tiedotteessa sanotaan.

Osallisuuden kokemuksen yhteyksiä seksuaaliseen häirintään ja seksuaaliväkivaltaan selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa. Tutkimuksen toteutti THL:n Sokra-koordinaatio, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi