play

Viiden karhun kaataja Osmo Karvonen viihtyy metsässä ja vesillä - rakennusalan yrittäjänä oppia on tullut kantapään kautta

Osmo Karvosen Kanadan-matkalla ampuma karhu on mustakarhu, vaikka turkki on vaalea. Taustalla Ylä-Vuotsa.

Osmo Karvosen Kanadan-matkalla ampuma karhu on mustakarhu, vaikka turkki on vaalea. Taustalla Ylä-Vuotsa. Kuva: Esa Kurki

Esa Kurki

Iita-koira antaa tulijalle haukkuryöpyn Ylä-Vuotsan rannalla vapaa-ajanasunnon pihassa Ilomantsin Kivilahdessa. Kaksivuotias pohjanpystykorva on isäntänsä Osmo Karvosen mukaan vähän nolona, kun vieras auto pääsi kaartamaan salaa pihaan koiran nukkuessa.

Iita on lähtöisin outokumpulaisen Tuija Kilpisen kennelistä. Karvonen sai lahjakortin kavereiltaan koiran hankkimiseen viime keväänä, kun hänen yrityksensä Rakennusliike Kar.T.O Oy täytti 30 vuotta.

Karvonen kehaisee koiraansa, että jo 16 lintua on ammuttu Iitan haukulta Lapissa ja Pohjois-Karjalassa.

Iitan haukkuminen ei haittaa Ilomantsissa naapurustoa, sillä lähimpään naapuriin on tietä pitkin matkaa viisi kilometriä. Kivilahdessa voi myös pulahtaa järveen tai kylpeä paljussa kenenkään tietämättä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Karvonen on saanut opin rakennusalalle pitkälti käytännössä.

- Isä toimi aikoinaan rakennusurakoitsijana Tuupovaarassa ja siinä pojatkin joutuivat töihin. Silloin tehtiin töitä, kun ei ollut kännyköitä häiritsemässä.

Karvonen oli veljensä Teuvon kanssa töissä Taskisen rakennusfirmassa, mutta veljekset päättivät perustaa pitkän harkinnan jälkeen vuonna 1989 oman yrityksen. Kar.T.O rekisteröitiin vuonna 1990.

- Ensin teimme omakotitaloja ja sitten Purmosen kanssa kimpassa pienkerrostaloja Mustosenkadulle. Anttilan urakassa jäi 100 000 markkaa kokonaan saamatta, kun olimme aliurakoitsijana. Oppia tuli kantapään kautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laman tultua Teuvo-veli lähti varmemman toimeentulon perässä armeijan leipiin.

Osmo Karvonen pitää kunnia-asiana, että tiukkoinakin aikoina palkanmaksu on sujunut aina ajallaan. Henkilöstömäärä on vaihdellut viime vuosina 10:n ja 20:n välillä.

- Hyvien yhteistyökumppaneiden ja henkilöstön ansiosta on päästy eteenpäin. Olen sanonut, että lähdetään kalalle, jos ei ole töitä. Mutta sen takia ei ole tarvinnut vielä kalalle lähteä.

Osmo Karvosen Iita-koira on jo osoittanut kykynsä lintukoirana. Ilomantsin vapaa-ajanasunto on paratiisi metsästyksestä ja kalastuksesta innostuneelle.

Osmo Karvosen Iita-koira on jo osoittanut kykynsä lintukoirana. Ilomantsin vapaa-ajanasunto on paratiisi metsästyksestä ja kalastuksesta innostuneelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yritys on urakoinut etupäässä teollisuusrakentamisessa, asuntorakentaminen on jäänyt alun jälkeen vähemmälle.

Korona hiljensi Karvosen mukaan viime kesästä lähtien alaa, mutta nyt työt ovat taas lisääntyneet.

- Tällä hetkellä olemme pääurakoitsijana Kimmelin kakkosvaiheessa Joensuussa. Lisäksi on urakoita ja kunnossapitoa Savon Voimalle ja PKS:lle. Meille otetaan nyt koko ajan uusia työntekijöitä.

Yrityksessä ei ole ollut yhtään koronatapausta. Karvonen toteaa, että yritys pestaa työvoimaa ensisijaisesti kotimaasta. Kar.T.O:lla oli myös virolaisia työntekijöitä, kun yritys teki Fortumin pyrolyysilaitosta, eivätkä kotimaiset tekijät riittäneet.

Rakennusalan koulutukselta Karvonen toivoo käytännönläheisempää otetta ja pienempiä ryhmäkokoja.

- Käytännön harjoittelua pitäisi olla enemmän.

Joensuulaisyrittäjä kertoo, että hän on nykyään uskonut yrityksen pyörittämisen toimitusjohtaja Pertti Sivosen huoleksi ja toimii itse hallituksen puheenjohtajana.

- Olen aina aamusta muutaman tunnin ajan Harkkotien toimistolla Joensuussa ja sitten lähden koiran kanssa vaikkapa mökkipuuhiin.

Karvonen on kunnostautunut myös karhunkaatajana. Hän on ampunut Ilomantsissa yhden ja Kanadassa neljä karhua. Kesämökillä on paljon metsästysmuistoja eli trofeita Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Afrikasta.

Karvonen tykkää metsästää, kalastaa ja matkustella yhdessä kumppaninsa Seija Rajaniemen kanssa. Inarijärven kalastusmatkojen tukikohtana on mökki Nellimissä.

Viimeisimmästä ulkomaanmatkasta on jo runsas vuosi. Se suuntautui toissa joulun aikaan Balille.

- Siellä oli lämmintä, mutta jälkikäteen on mietitty, että sairastimmeko koronan jo silloin. Minulla oli matkan jälkeen kuume ja hirveä yskä, ja kaksi kertaa jouduin käymään lääkärissä.

- Tuolloin ei koronasta vielä puhuttu, mutta varmasti siellä oli jo silloin joku tauti, kun monilla oli maskit käytössään, Karvonen pohtii mysteeriä.

60 vuotta: Osmo Karvonen

Syntynyt Tuupovaarassa Huosiovaarassa 26.2.1961. Asuu Joensuussa.

Perhe: elämänkumppani, kaksi aikuista poikaa, neljä lastenlasta.

Harrastukset: metsästys, kalastus, matkailu, mökkeily, metsänhoito.

Yrittäjä, omistaa kokonaan joensuulaisen Rakennusliike Kar.T.O Oy:n. Yritys työllistää noin 20 henkilöä, liikevaihto on 3-5 miljoonaa euroa vuodessa.

Viettää syntymäpäivää lähipiirissä Ilomantsissa. Henkilöstölle luvassa juhlat myöhemmin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi