play

Terapeuttista vai karmeaa? Asenne ratkaisee pitkälti mansikan itsepoiminnassa

Mansikan itsepoiminnassa tarvitaan kärsivällisyyttä.

Mansikan itsepoiminnassa tarvitaan kärsivällisyyttä. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Sointu Kilpeläinen

Mansikan poiminta on mitä maukkain tapa viettää kesäistä päivää, varsinkin satokaudella.

Kävimme marjassa satokauden lopulla heinäkuun viimeisinä päivinä. Elämys ei ollut niin hehkeä kuin kuviteltiin, mutta siitä kertyi hyviä oppeja tuleviin kertoihin.

Keräsimme kokemuksen pohjalta vinkit, miten teet mansikan itsepoiminnasta mahdollisimman miellyttävän kokemuksen.

Ilmoittaudu poimintaan

Mansikkatilalta kannattaa varmistaa etukäteen nettisivuilta tai puhelimitse, että tilalla on itsepoimintaa. Useat tilat päivittävät myös sosiaaliseen mediaan ajankohtaisen tilanteen.

Useimmat tilat suosivat etukäteen ilmoittautumista poimintaan. Näin pystytään vastaamaan kysyntään ja pitämään huoli, että halukkaille riittää mansikoita kyseisenä päivänä. Muista kuitenkin ilmoittautua viimeistään paikan päällä ja kysyä toimintaohjeet.

Marjasta sadon aikana

Heinäkuun lopulla Liperissä sijaitsevalta Koivuselän tilalta kerrottiin, että mansikat ovat aika harvassa ja mahdollisesti aika pieniä. Kannatti siis varautua, että poiminnassa vierähtää hetki.

Ja niinhän siinä vierähtikin.

Poimittavana lajikkeena oli polka.

Poimittavana lajikkeena oli polka. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pue kevyttä ja värikästä

Mansikan poiminnassa kannattaa olla säänmukainen ja kevyt vaatetus jatkuvan liikkumisen takia. Valkoisen sijaan kannattaa pukea värikästä, sillä värikkäistä vaatteista mansikkatahrat eivät näy niin helposti. Myös olkapäät kannattaa peittää. Muista myös aurinkosuoja!

Valitse saappaat

Maa saattaa olla märkä kesäsateista, sillä se ei jaksa loputtomiin imeä kosteutta. Ne suojaavat jalat myös nokkosilta ja ötököiltä. Muista tehdä silti punkkitarkastus.

Kumisaappaat ovat siis hyvä valinta säähän kuin säähän tilalla.

Laita päähine päähän

Lippis tai huivi on tärkeä asuste rivien välissä auringonpistoksen välttämiseksi. Myös aurinkolaseja kannattaa käyttää, jotta välttää silmien siristelyn ja tätä kautta päänsäryn.

Hyväkuntoisimmat mansikat olivat puskien yläosissa.

Hyväkuntoisimmat mansikat olivat puskien yläosissa. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varaudu paarmoihin

Paarmoja voi joutua hätistelemään koko poiminnan ajan paarmoja. Hätistelystä huolimatta ne voivat päästä pistämään ja aiheuttamaan allergisenkin reaktion.

Pistosten varalta kannattaa mukana siis olla hydrokortisonivoidetta tai puremia helpottava puikko.

Ota huomioon, että pellolla saattaa törmätä myös sisiliskoihin ja sammakoihin.

Juo vettä

Mansikoiden poiminen on hikistä hommaa aurinkoisessa säässä. Juomapulloa ei kannata jättää pellon laidalle vaan pitää vierellä.

Kyykkyyn ja ylös meneminen voi alkaa heikottaa, joten veteen kannattaa laittaa esimerkiksi hieman suolaa tai ottaa mukaan laimennettua mehua.

Pidä juoma- ja lepotaukoja tarvittaessa.

Marjassa kannattaa huolehtia nesteytyksestä.

Marjassa kannattaa huolehtia nesteytyksestä. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Etsi ylhäältä

Varsinkin loppusadosta parhaimmat mansikat olivat puskien yläosissa. Alhaalla kankaan juuressa olevat mansikat olivat hieman lässähtäneitä ja väljähtäneitä kuumuudesta. Nämä kannattaa viskata riviväliin.

Rehevässä marjapuskassa on usein uskomaton määrä mansikkaa. Puskista kannattaa siis varovasti etsiä mehevimpiä ja hyväkuntoisia marjoja. Varjoissa olevat marjat olivat erityisen kimmoisia.

Ylhäältä poiminen on hyvä vinkki myös polvivaivaisille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huomioi käyttötarkoitus

Mikäli mansikkaa haluaa säilyttää hetken esimerkiksi syöntiä varten, kannattaa ne poimia kannallisina. Mansikka nimittäin säilyy niin paremmin kuin ilman vihreää kantaa. Mansikat voi myös mehustaa kannallisena.

Ilman kantaa poimitut mansikat sopivat hilloihin ja soseisiin sekä kokonaisena pakastamiseen. Näin poimittuna marjoja ei tarvitse erikseen perata. Kannattoman mansikan poiminta on lisäksi hieman nopeampaa.

Mansikoiden koot ovat todella vaihtelevia.

Mansikoiden koot ovat todella vaihtelevia. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Kerää matalaan astiaan

Keräsit sitten omaan tai tilan astiaan, valitse matala sellainen. Matalassa astiassa marjat säilyvät kokonaisina ja hyvinä toisin kuin ämpärissä niiden musertuessa painon alla.

Jos aikeenasi on tehdä marjoista mehua tai hilloa, on ämpäri oiva vaihtoehto.

Muista poimiessa myös maistella mansikoita. Ainakin Koivuselän tilalla saa mansikoita poimia astian lisäksi suoraan suuhun.

Mansikkarivien lomassa oli itsepoimintaa helpottava laite.

Mansikkarivien lomassa oli itsepoimintaa helpottava laite. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Ole kärsivällinen

Yleensä poimijalle annetaan oma rivi, ja se merkataan lopuksi poimituksi. Loppukaudesta mansikkaa oli sen verran vähän, että riveissä sai poimia miten halusi.

Olit sitten ajallaan liikkeellä tai myöhässä, niin poimintaan kannattaa varata aikaa. Puskissa menee helposti tunti jos toinenkin. Aika riippuu myös hyvin paljon siitä, montako mansikkaa eksyy korin sijaan suuhun.

Poimiessa ajan saa vierähtämään, jos ottaa korviinsa kuunneltavaksi esimerkiksi äänikirjan tai podcastin.

Poiminnan voi ottaa myös läsnäoloharjoituksena ja kuunnella luonnon ääniä sekä aistia tunnelmaa.

Kahdesta korista vain toisen pohja peittyi.

Kahdesta korista vain toisen pohja peittyi. Kuva: Sointu Kilpeläinen

Juttu on julkaistu Karjalaisen Kägi-kesälehdessä. Pääset lukemaan koko lehden tästä linkistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi