play

Karjalaisen lukijoita kannustettiin 50-luvulla kierrättämään sokeripalkalla – Pula-aikana hiuksetkin otettiin hyötykäyttöön

Jätteen ja roskien arkisesta historiasta löytyy monta mielenkiintoista yksityiskohtaa.

Jätteen ja roskien arkisesta historiasta löytyy monta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Kuva: Karjalaisen Kaiku-arkisto

Petra Mustonen

Biojätteen erilliskeräys muuttuu tässä kuussa pakolliseksi kaikissa asumismuodoissa Joensuun kaupunkialueella ja lähitaajamissa. Miltä kuulostaisi saada siitä palkaksi pussi sokeria tai herätyskello?

2020-luvulla tällaisia porkkanoita ei ole luvassa, mutta sotien jälkeisessä Suomessa todella käytettiin näitä kannustimia, jotta ihmiset saatiin kierrättämään teollisuudelle ja jälleenrakentamiselle tärkeitä raaka-aineita.

Pohjois-Karjalan roskien ja jätteiden arkisesta historiasta löytyy monta muutakin mielenkiintoista yksityiskohtaa, joihin pääsee käsiksi paperinkeräykseltä säästyneiden Karjalaisten kautta.

Karjalainen 5. maaliskuuta 1948.

Karjalainen 5. maaliskuuta 1948.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vielä 1800-luvun loppupuolen maatalousyhteiskunnassa kotitalouksien tuottama jäte oli pitkälti biohajoavaa, ja sen hävittämiseen riittivät ihmisten omat tunkiot.

Teollistumisen ja kaupungistumisen myötä tarve erillisille kaatopaikoille kasvoi vauhdilla, mutta niiden järjestäminen oli vielä 1900-luvun alussa lapsenkengissä. Joensuussa kaupunkilaisten kaatopaikkakäyttäytymistä yritettiin saada ruotuun kaupunginviskaalin toimesta:

Kehoitetaan kaikkia kaupunkilaisia laissa määrätyn edesvastauksen uhalla ainoastaan edellämainittuun paikkaan kuivat roskansa vedättämään, ja että roskien kaatopaikalle on kielletty vedättämästä kuolleitten koirien ja kissojen raatoja ynnä muita terveydelle vahingollisia aineita. Karjalatar 13. heinäkuuta 1909

Vasta vuonna 1920 terveyslakiin kirjattiin, että kuntien on osoitettava jätteille kaatopaikkoja. Joensuussa ensimmäinen lakisääteinen kaatopaikka perustettiin Niinivaaralle johtaneen tien varteen.

Kaupunkilaiset kuskasivat roskiaan yhä myös vääriin paikkoihin, ja lehdessä näin toimivia uhkailtiin sakoilla ja kehotettiin siivoamaan jälkensä. Viralliset ja epäviralliset kaatopaikat houkuttelivat myös kutsumattomia vieraita.

Muutamat kaupungin pikkupojat ovat koiraa apunaan käyttäen hävittäneet kaupungin kaatopaikalta vähässä ajassa yli 150 rottaa. Nykyään ei rotasta, merkillistä kyllä, makseta lainkaan tapporahaa. Entisinä hyvinä aikoina maksettiin jokaisesta rotanhännästä 10 penniä. Karjalainen 19. marraskuuta 1948
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Karjalainen 21. toukokuuta 1938.

Karjalainen 21. toukokuuta 1938.

Metalliromu on ollut etenkin sotien aikaan sen verran arvokasta, että sitä on tultu hakemaan suoraan kaupunkilaisten ovelta. Niin kutsutut romupojat kiersivät tiettyinä päivinä ja auttoivat tarvittaessa jopa kodin inventaariossa.

Koululaiset ja ylioppilaat osallistuivat Joensuussa romutalkoisiin. Romukeräyksiin kelpasivat esimerkiksi vanhat kattilat, padat, hiilihangot, peltikatot, vesijohtoputket, lämpöpatterit, säilykepurkit, parranajoterät, voidetuubit, messinki ja kupari.

Kaupungin "romuttaminen" tapahtuu hyökkäyksellä suuntana etelästä pohjoiseen kulkevat pitkät kadut. Valloitusarmeija on motorisoitu ja mekanisoitu. Niin että pankaahan romut kokoon, ja me teemme niistä lentokoneita armeijalle. 19. toukokuuta 1938

Myös biojätteen laajamittaisesta hyötykäyttöön ottamisesta puhuttiin jo 40-luvulle tultaessa. Maaseudulla ruoantähteitä syötettiin kotieläimille, mutta kaupungissa ne jäivät pitkälti hyödyntämättä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Keittiökasvijätteitä voidaan laskea kertyvän vähintään 18 kiloa henkeä kohti vuodessa eli valtakuntamme koko asujamistoa kohti 69 miljoonaa kiloa. Sikojen ruokintaan käytettynä tuotettaisiin sillä silavaa noin 2,8 miljoonaa kiloa. Aarne Ojala Karjalaisessa 28. toukokuuta 1940.
Karjalainen 17. lokakuuta 1951.

Karjalainen 17. lokakuuta 1951.

Jatkosodan aikaan kierrätystä edistämään perustettiin Maan Romu -järjestö, joka keräsi muun muassa metalli-, lasi-, tekstiili- ja kumijätettä. Erikoisin keräyskohde oli varmasti ihmisten hiukset, joista valmistettiin kankaita.

Jäteaineiden hyväksikäytöstä on muodostunut suoranainen tiede. Sen kehittymisellä on merkityksensä myöskin rauhan aikana, sillä maailman raaka-ainevarastot kestävät vain määrätyn ajan. Mauri Viimola Karjalaisessa 6. lokakuuta 1943

Metalliromun kierrätykseen suomalaiset olivat jo tottuneet, mutta paperijätteen saamiseksi hyötykäyttöön tulipesään lentämisen sijaan tarvittiin kannustimia.

Maan Romu järjesti kaupunkien välisiä paperinkeräyskilpailuja, joissa kerääjinä toimivat koulut. Myös yksityiskauppiaat, pankit ja osuuskunnat keräsivät jätepaperia, ja vastikkeeksi paperin tuomisesta sai rahaa.

Järjestettiin myös kampanjoita, joissa riittävästi jätepaperia kierrättäneet palkittiin milloin milläkin, esimerkiksi herätys- ja rannekelloilla, sokerilla tai lasten Mekano-rakennussarjoilla.

Paperinkeräyksen tärkeydestä muistuteltiin kansalaisia niin ahkerasti, että Karjalaisessa julkaistiin huhtikuussa 1944 aiheesta pilapiirros:

Karjalainen 22. huhtikuuta 1944.

Karjalainen 22. huhtikuuta 1944.

Vanhoista lehdistä otettuja lainauksia on lyhennetty ja niiden oikeinkirjoitusta on osin nykyaikaistettu selkeyden vuoksi. Lähteet: Karjalaisen Kaiku-arkisto, Suomen kiertovoima ry.

Karjalainen julkaisee juhlavuoden kunniaksi juttuja, joissa pureudutaan lokakuussa 150 vuotta täyttävän lehden Kaiku-arkistoon.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi