play

Facebookissa kansallispuistoja esittelevää ryhmää ylläpitävä Pepe Forsberg on lähimatkailija – Pohjois-Karjalassa hänellä on neljä suosikkikohdetta

Luontoretkeily kotimaassa on ilmastoystävällisempi tapa matkailla kuin ottaa lento ulkomaille. "Tosi hc-hiilipäästökompensoija lähtee luontomatkailemaan julkisilla liikennevälineillä", kertoo Pepe Forsberg.

Luontoretkeily kotimaassa on ilmastoystävällisempi tapa matkailla kuin ottaa lento ulkomaille. "Tosi hc-hiilipäästökompensoija lähtee luontomatkailemaan julkisilla liikennevälineillä", kertoo Pepe Forsberg. Kuva: Mikko Makkonen

Simo Natunen

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 30.4.2023.

Teneriffan matkoille on omat kohderyhmänsä, mutta Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja ja Facebookin Kansallispuistot tutuiksi -ryhmän perustaja Pepe Forsberg kertoo, että kauniita kesälomakohteita löytyy myös läheltä.

Joskus niin läheltä, ettei niiden olemassaoloa enää muistakaan. Oman maakunnan hyville luontoretkeilykohteille voi tulla sokeaksi tai sitten niitä on vaikea löytää.

Korona-aikana kotimaan luontoretkeily lisääntyi räjähdysmäisesti, eikä suosio tunnu Pepe Forsbergin mukaan hiipuvan. Pandemian seurauksena Kansallispuistot tutuiksi -ryhmän jäsenmäärä kasvoi ainakin 50 000. Nyt ryhmässä on jo yli 220 000 jäsentä.

– Meillä on täällä ainutlaatuinen luonto, jota ihmiset ovat oppineet arvostamaan. He ovat tavallaan palanneet juurille.

Facebook-ryhmässä on kaikenikäisiä ja kaikenlaisia matkailijoita. Teini-ikäiset muodostavat isompia retkeilyporukoita, ja vanhemmat kyselevät esteettömien retkeilyreittien perään. Yhdet vaeltavat viikkotolkulla, toiset tekevät päiväreissuja hotellilta.

– Päivätasolla hyväksyn ryhmään yhä yli sata jäsentä.

Pohjois-Karjalan hyvistä retkikohteista Pepe Forsberg listaa kestosuosikki Kolin lisäksi Liperin Kotisalon, Valamon luostarin ja Heinäveden Karvion kanavan. Vaihtoehtoja löytyy päiväretkistä pidempiin reissuihin.

– Karvion kanavalla voi juuri tällä hetkellä tehdä telkkien kevätseurantaa. Valamossa voi kävellä vaikka luostarivaelluksen.

Pitkä matka ei ole Kainuuseenkaan, josta löytyy Tiilikkajärven kansallispuisto ja Hiidenportin kansallispuisto. Niissäkin luonto on jo heräillyt talven jälkeen.

– Hiidenportilla on muuten aikamoinen viirupöllöpopulaatio.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Liikenneyhteydet luontoretkikohteisiin ovat parantuneet merkittävästi. Forsberg kertoo, että esimerkiksi Turun lähelle Kurjenrahkan kansallispuistoon pääsee helposti julkisilla.
"Jokaisella pitäisi olla pääsy kansallispuistoihin."

Liikenneyhteydet luontoretkikohteisiin ovat parantuneet merkittävästi. Forsberg kertoo, että esimerkiksi Turun lähelle Kurjenrahkan kansallispuistoon pääsee helposti julkisilla. "Jokaisella pitäisi olla pääsy kansallispuistoihin." Kuva: Mikko Makkonen

Pepe Forsbergin Pohjois-Karjalan top-4 luontokohteet
  • Tuupovaaran Öllölän suojelualue

  • Liperin Kotisalon suojelualue

  • Juuan Polvivaaran suojelualue

  • Heinäveden Karvionkoski

Jos kauemmaksi haluaa lähteä, hyviä luontoretkeilykohteita löytyy esimerkiksi Salon lähistöltä Teijon kansallispuistosta.

– Siellä on Punassuo, jota kukaan ei oikein tiedä. Se on äärimmäisen hieno suo, jossa on paljon lintuja ja muuta.

Hän muistuttaa, ettei esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuisto ole vain Kiilopää eikä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto pelkkä Hetta–Pallas-vaellusreitti. Isojen kansallispuistojen lisäksi on paljon muutakin nähtävää.

– Eihän UKK:ta pysty millään kerralla näkemään. Siellä on esimerkiksi Korvatunturin reitti, joka ei välttämättä ole kaikilla tiedossa.

Vähemmän tunnettuja kotimaan retkikohteita löytää Forsbergin mukaan helposti esimerkiksi luontoretkeilykirjoista, Luonnonperintösäätiön suojelualuelistauksesta ja alan Facebook-ryhmistä. Käyttäjät vinkkaavat niitä ahkerasti varsinkin Kansallispuistot tutuiksi -ryhmään.

Forsberg puuhailee parhaillaan myös televisio-ohjelmaa TapahtumaTV Eveo -kanavalle luonto-ohjelmaa. Myös siitä saa Forsbergin mukaan hyviä vinkkejä.

Kansallispuistot ovat retkeilijöiden ikisuosikkeja, mutta tämän hetken retkeilytrendiksi Forsberg tunnistaa rauhan etsimisen ja suojelualueilla vierailemisen jokamiehen oikeuksilla.

– Aktiviteetit ovat myös isossa roolissa. Ihmiset haluavat kokeilla uusia keinoja retkeillä. Voi mennä sup-laudalla, melomalla, maastopyörällä tai talvivälineillä. Niitähän keksitään koko ajan uusia.

Tulevaisuudessa hän uskoo kestävän retkikulinarismin nostavan päätään. Jo nyt Forsbergille on tullut sosiaalisessa mediassa ja Youtubessa vastaan esimerkiksi tikkupullaa tekeviä ihmisiä.

– Ihmiset opettelevat tekemään aika pienistä ja Suomen luonnosta löytyvistä raaka-aineista nuotiopaikalla itse ruokaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kuhasalo oli Pepe Forsbergille aivan uusi paikka. Hänen mielestään on hyvä, että näinkin läheltä kaupunkia löytyy matalan kynnyksen luontoretkeilykohde. Niitä onneksi Suomessa riittää.
"Hämeenlinnassa on esimerkiksi sellainen paikka kuin Sibeliuksen metsä. Tamperelaiset menevät sitten Pispalanharjulle."

Kuhasalo oli Pepe Forsbergille aivan uusi paikka. Hänen mielestään on hyvä, että näinkin läheltä kaupunkia löytyy matalan kynnyksen luontoretkeilykohde. Niitä onneksi Suomessa riittää. "Hämeenlinnassa on esimerkiksi sellainen paikka kuin Sibeliuksen metsä. Tamperelaiset menevät sitten Pispalanharjulle." Kuva: Mikko Makkonen

Pepe Forsberg on kirjoittanut muun muassa retkipaikkavinkkejä antavan Kansallispuistot tutuiksi -teoksen ja metsistä kertovan Puut puhuvat -kirjan. Hän siis tietää mistä puhuu.

Pepe Forsberg on kirjoittanut muun muassa retkipaikkavinkkejä antavan Kansallispuistot tutuiksi -teoksen ja metsistä kertovan Puut puhuvat -kirjan. Hän siis tietää mistä puhuu. Kuva: Mikko Makkonen

Luontopolkujen ja kansallispuistojen käyttöasteen lisääntyminen on tuonut tullessaan ikäviä lieveilmiöitä, kuten roskaamista. Forsbergin mukaan on silti parempi, että ihmisten retkeily keskittyy siihen tarkoitetuille alueille kuin leviää hallitsemattomasti suojeltuun luontoon.

– Suojelun kannalta on hyvä asia, että ihmisiä ohjataan reiteille. He myös pysyvät yleensä aika hyvin reiteillä.

Talvella retkeily luontokohteissa onnistuu joskus jopa paremmin ja vastuullisemmin kuin kesällä. Talvella retkeily ei nimittäin kuormita luontoa, koska kengän ja maan välissä on suojaavaa lunta.

– Olen jäänyt koukkuun liukulumikenkiin. Ei tarvita mitään hiihtolatuja, vaan voi vain lähteä painamaan vaikka jäälle tuosta noin vain.

Nuotiopaikkojen polttopuuhuollosta Forsberg antaa kiitosta, sillä sytykkeitä ja puita ei enää katkota tai revitä nuotioon ympäristöstä.

– Kansallispuisto on konseptina ihan mahtava. Reittejä on suurin piirtein prosentilla koko pinta-alasta, jos sitäkään. Kävijäkuorma on ohjattu tiettyihin pisteisiin.

Forsbergin henkilökohtaisia suosikkikansallispuistoja ovat Urho Kekkosen kansallispuisto, Saaristonmeren kansallispuisto ja Kolin kansallispuisto.

– Sielläkin ratkaisee, että mihin menee. Kaikki haluavat huiputtaa Ukko-Kolin, mutta jos menee vaikka Mäkrävaaralle, niin alkaa jo tapahtua. Siinä saa pakaratkin kyytiä.

Hän muistuttaa, että Suomessa on 41 kansallispuistoa, ja jokainen niistä on saanut kansallispuistostatuksen sen takia, että niissä on jotain erikoista.

– Jos soittaisin bändissä, menisin kansallispuistoon tekemään musiikkivideon. Maisemat ovat niin mahtavat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Forsberg on huomannut, että ihmiset bongailevat kansallispuistoja ja keräävät niissä myytäviä kangasmerkkejä rinkkoihinsa. "Perämeren kansallispuisto on monelle viimeinen jossa käydään. Siinä pitää jo miettiä, miten sinnekin pääsee."

Forsberg on huomannut, että ihmiset bongailevat kansallispuistoja ja keräävät niissä myytäviä kangasmerkkejä rinkkoihinsa. "Perämeren kansallispuisto on monelle viimeinen jossa käydään. Siinä pitää jo miettiä, miten sinnekin pääsee." Kuva: Mikko Makkonen

Forsbergin vinkit vastuulliseen luontomatkailuun
  • Hyvä retkeily lähtee siitä, että kaiken, jonka jaksat tuoda luontoon, jaksat viedä myös pois.

  • Ota ennakkoon selvää, mihin olet menossa.

  • Käytä aistejasi. Kuuntele, tunne, haistele ja maistele. Aistinvarainen retkeily on hyvä asia. Älä pidä tarpeetonta mölyä varsinkaan lintujen pesimäaikaan.

  • Opettele pikku kikkoja lasten viihdyttämiseksi, esimerkiksi tuluksilla tulen tekeminen. He muistavat sen lopun ikäänsä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi