play

Siun sote testasi, ovatko kahviloiden gluteenittomat tuotteet luvatun kaltaisia – pitseriat ratsattiin tylyin tuloksin viime vuonna

Jokaisesta kahvilasta ja leipomosta testiin valittiin yksi tuote. Kuvituskuva

Jokaisesta kahvilasta ja leipomosta testiin valittiin yksi tuote. Kuvituskuva Kuva: Santeri Karjalainen

Aaro Virolainen

Pohjois-Karjalassa 20 kahvilan ja pienen leipomon gluteenittomat tuotteet ovat paljastuneet oikeasti gluteenittomiksi, käy ilmi Siun soten testistä, joka tehtiin kertomatta yrityksille etukäteen.

Gluteenittomuudesta voidaan puhua, jos gluteenia on alle 20 milligrammaa kilossa. Kaikissa leivonnaisissa gluteenia oli alle viisi milligrammaa kiloa kohti.

Jokaisesta kahvilasta ja leipomosta testiin valittiin yksi tuote. Näytteitä otettiin muun muassa kakuista, kahvileivistä ja piirakoista.

Vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni vaurioittaa keliaakikkojen ohutsuolta niin, ettei ruoka imeydy kunnolla. Gluteenista on pidättäydyttävä jatkuvasti.

Huomautettavaa Siun sote löysi siitä, että gluteenia voi tarttua leivonnaisiin.

Testaajien mielestä vain joka kolmas yritys varastoi gluteenittomia raaka-aineita oikein. Muiden firmojen varastoinnissa oli puutteita tai viranomainen ei saanut yritykseltä haluamaansa tietoa.

Joka kolmas yritys säilytti valmiita gluteenittomia tuotteita väärin ja neljäsosa teki ne väärin.

– Riski kontaminoitumiseeen kasvaa, jos gluteenittomia tuotteita leivotaan yhtä aikaa kuin muitakin tuotteita, toteaa ympäristöterveyssuunnittelija Jaana Ryhänen.

Kahdessa yrityksessä valmistukseen käytettiin raaka-aineita, joiden pakkauksessa luki, että tuotteissa voi olla pieniä määriä gluteenia.

Kahvilat ja leipomot pärjäsivät gluteenitestissä paremmin kuin pitseriat.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pintojen puhtaudessa oli epäkohtia joka viidennessä ja työvälineiden säilytyksessä joka kolmannessa kahvilassa tai pienessä leipomossa.

Epäkohtia oli myös esimerkiksi työvaatteiden puhtaudessa, tavanomaisten raaka-aineiden gluteenittomuuden hallinnassa, leivonnaisten esilläpidossa sekä ruokailuvälineiden ja pakkausten säilytyksessä.

– Useimmissa yrityksissä oli vain pieniä puutteita, mutta mikään ei ollut täysin puutteeton, Ryhänen toteaa.

Kahvilat ja leipomot pärjäsivät gluteenitestissä paremmin kuin pitseriat. Viranomaiset ratsasivat yli 90 pitseriaa Pohjois-Karjalassa, Kuopion seudulla ja Itä-Savossa viime vuonna.

Joka viidennessä gluteenittomana myydyssä pitsassa gluteenia oli yli 20 milligrammaa kiloa kohti eli enemmän kuin laki sallii.

Gluteenittomien tuotteiden harhaanjohtavaan markkinointiin sortui viranomaisen mielestä lähes 40 prosenttia nyt testatuista yrityksistä.

– Harhaanjohtavassa markkinoinnissa kerrottiin, että gluteenittomat tuotteet saattavat sisältää gluteenia. Kuluttajalle ei saa syntyä epäselvyyttä siitä, onko tuote gluteeniton vai ei.

Testi tehtiin havainnoimalla ja haastattelemalla työntekijöitä. Gluteenittomuus todettiin laboratoriokokein.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi