play

"Kätilönä oli rouva Karessuo" – Lehtijuttu saunasta tavoitti siellä syntyneen Aulis Luoman, joka muistaa Joensuun pommitukset ja oli rakentamassa sairaalaa

Lehtijuttu loi uudelleen yhteyden Aulis Luoman ja Tiina Sepän välille. Luoma on syntynyt vuonna 1933 tässä saunassa, jonka Tiina Seppä nykyään omistaa.

Lehtijuttu loi uudelleen yhteyden Aulis Luoman ja Tiina Sepän välille. Luoma on syntynyt vuonna 1933 tässä saunassa, jonka Tiina Seppä nykyään omistaa. Kuva: Matti Vassinen

Heli Pottonen

Kyllä, minä siinä saunassa olen syntynyt. Kätilönä oli rouva Karessuo, joka asui Rantakadulla.

Näin kertoo puhelimitse Seinäjoelta tavoitettu Aulis Luoma, 91.

Karjalainen esitteli vähän aikaa sitten (7.9.2024) kaksi vanhaa pihasaunaa. Jutussa kerrottiin, että niistä toisen nykyinen omistaja Tiina Seppä on tavannut saunassaan syntyneen miehen, mutta hänellä ei ollut tämän yhteystietoja. Jutun näki Luoman Lieksassa asuva tytär, joka kertoi siitä isälleen. Aulis Luoma ja Tiina Seppä kävivät pitkän puhelinkeskustelun.

Aulis Luoma muistaa lapsuutensa ja nuoruutensa Joensuun kirkkaasti, vaikka muutti työn perässä Seinäjoelle jo vuonna 1964.

– Asuin Joensuussa 30 vuotta. Seinäjoella olen asunut 60 vuotta. Kyllä minä silti Joensuusta olen, kun joku kysyy, mistä olen kotoisin.

"Siihen aikaan omassa saunassa synnyttiin ja kuoltiin", Aulis Luoma toteaa. Kadulta katsottuna vanha pihasauna kätkeytyy nykyään kasvillisuuden taakse.

"Siihen aikaan omassa saunassa synnyttiin ja kuoltiin", Aulis Luoma toteaa. Kadulta katsottuna vanha pihasauna kätkeytyy nykyään kasvillisuuden taakse. Kuva: Matti Vassinen

Kuva on otettu kymmenisen vuotta sitten, jolloin Aulis Luoma näki synnyinpaikkansa pitkästä aikaa.

Kuva on otettu kymmenisen vuotta sitten, jolloin Aulis Luoma näki synnyinpaikkansa pitkästä aikaa. Kuva: Aulis Luoman kotialbumi

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tätä ja viime vuotta lukuun ottamatta Aulis Luoma on käynyt Joensuussa joka kesä. Kymmenisen vuotta sitten hän näki ihmisiä synnyinkotinsa pihassa ja meni juttusille.

– Niin minä kurkistin omaan syntymäpaikkaani. Joskus 50–60-luvulla olin sinne kurkkinut edellisen kerran.

Aulis Luoma syntyi perheensä ainoaksi lapseksi kotipihansa saunassa vuonna 1933, kauan ennen kuin keskussairaala rakennettiin Tikkamäelle. Luoma on ollut lukiovuosinaan mukana rakentamassa sairaalaa.

– Ainakin kesinä 1951 ja 1952. Olin muun muassa hissiasentajan apupoikana.

Hänen kolmesta lapsestaan kaksi vanhinta on syntynyt Tikkamäellä 50-luvun lopulla. Mielenkiintoinen anekdootti on, että vaikka Aulis Luoma, hänen isänsä sekä hänen lapsensa ovat syntyneet vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan, ovat he syntyneet kolmen eri kunnan alueella:

– Kun isäni syntyi vuonna 1908, Niinivaaran alue kuului Kontiolahteen. Minun aikaani se oli Pielisensuuta, ja poikani taas syntyivät Joensuussa.

Luomat asuivat rautatien lähellä, alueella, jonka kadut on sittemmin nimetty teeman mukaisesti: Junailijankatu, Jarrumiehenkatu, Asemamiehenkatu.

Aulis Luoma on neljännen polven rautatieläinen. Hänen isoisoisänsä Johan muutti Alahärmästä Viipuriin 1800-luvun loppupuolella ja oli rakentamassa rautatietä Viipurista Sortavalan kautta Joensuuhun.

Auliksen isoisä Oskar Luoma – joka syntyi samana vuonna kuin Karjalatar perustettiin – rakensi aikoinaan talon, jossa Tiina Seppä nyt asuu.

Aulis itse teki uransa rautateiden palveluksessa hallinnon puolella.

Useita taloja Aulis Luoman kodin lähellä tuhoutui, kun Joensuuta pommitettiin heti jatkosodan alussa 25.6.2941.

Useita taloja Aulis Luoman kodin lähellä tuhoutui, kun Joensuuta pommitettiin heti jatkosodan alussa 25.6.2941. Kuva: SA-kuva

Tässä kuvassa näkyy ehjänä säilynyt Luoman perheen talo.

Tässä kuvassa näkyy ehjänä säilynyt Luoman perheen talo. Kuva: SA-kuva/Manninen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aulis Luoma muistaa myös Niinivaaran pommituksen jäljet. Luoman perheen kotitalo säästyi, mutta monta muuta taloa tuhoutui, kun Joensuuta pommitettiin heti jatkosodan alussa 25.6.1941.

Aulis oli tuolloin mummolassa Seinäjoella, josta hänen äitinsä oli kotoisin, mutta palattuaan hän näki tuhon jäljet.

– Siitä on vähän valokuvia, mutta minulla on ne kuvat mielessäni.

Karjalainen uutisoi tuoreeltaan 26.6.1941: "Eilen ilmapommituksia Suomen kaupungeissa. Myös Joensuu pommituskohteena."

Ilosaaren uimala oli toinen kotini.
Aulis Luoma

Joensuun muuttumista Luoma on seurannut mielenkiinnolla. Hän on iloinen siitä, että Ilosaari on viimein arvoisensa näköinen paikka.

– Ilosaaren uimala oli toinen kotini.

Luoma toimi Joensuun Uimaseuran puheenjohtajana vuosina 1959–1964, paikkakunnalta muuttoonsa asti.

– Kun lähdin, Joensuussa alettiin herätellä uimahalliajatusta.

Seinäjoellakin Luoma toimi aktiivisesti paikallisessa uimaseurassa.

Nyt Joensuussa keskustellaan uuden uimahallin rakentamisesta. Lyseon kasvatti Aulis Luoma on kuullut myös entisen opinahjonsa, nykyisen taidemuseon alkavasta remontista.

– 70-luvullahan se meinattiin purkaa.

Entä millainen suhde Luomalla on sanomalehti Karjalaiseen?

– Lehti tuli meille aina, niin kauan kuin muistan. Siellä oli Fantom, Luoma vastaa hymyä äänessään.

Karjalainen täyttää 150 vuotta 2.10.2024. Tämä juttu on yksi juhlalehtemme jutuista.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi