play

Pääkirjoitus: Nobelin rauhanpalkinto on viesti Venäjälle

Kuva: LEHTIKUVA/AFP

Karjalainen

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommituksista eloonjääneiden japanilaisten järjestölle Nihon Hidankyolle.

Järjestö perustettiin vuonna 1956 japanilaisten eloonjääneiden ja Tyynenmeren saarilla tehdyistä ydinkokeista kärsineiden yhteistyöjärjestöksi.

Ydinpommituksesta eloonjääneitä kutsutaan Japanissa nimellä hibakusha, ja Nobel-komitean mukaan hibakushat ovat omilla kokemuksillaan osoittaneet, miksi ydinaseita ei pidä enää koskaan käyttää.

Maailma on saanut olla ydinaseilta rauhassa 80 vuotta, mutta on hälyttävää, että tänä päivänä tabu ydinaseiden käyttämisestä on jälleen paineen alaisena, komitea totesi palkitsemispuheessaan.

Nobel-komitea ei maininnut perjantain tiedostustilaisuudessa Venäjää. Nihon Hidankyon ja hibakushien palkitseminen on kuitenkin selkeä viesti Venäjälle, joka on Ukrainan sodan aikana toistuvasti vihjannut mahdollisuudesta käyttää ydinasetta.

Venäjän ydinaseilla uhittelu on toistaiseksi pysynyt retoriikan tasolla.

Rauhanpalkinto on koko maailmalle ajankohtainen muistutus siitä, että ydinaseita ei saa enää milloinkaan käyttää.

Jokainen tietää, millaista jälkeä Yhdysvaltain Hiroshimaan ja Nagasakiin pudottamat atomipommit tekivät. Nykyiset taktiset ydinaseet ylittävät voimakkuudellaan vuoden 1945 pommit moninkertaisesti.

Venäjän ydinaseilla uhittelu on toistaiseksi pysynyt retoriikan tasolla, merkkejä ydinaseiden mahdollisesta käyttöönotosta ei onneksi ole.

Pelkällä pelottelullaan Venäjä on kuitenkin pystynyt viivästyttämään lännen Ukrainalle myöntämiä aseita, ja näin oikeudetonta hyökkäyssotaansa käyvä ydinasevaltio on jo osittain saavuttanut haluamansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kynnys ydinaseen käyttöön on Venäjällä erittäin korkea, koska seuraukset myös sille itselleen olisivat erittäin vakavat.

Tämänhetkisessä maailmantilanteessa ja myös pitkälle tulevaisuudessa ydinaseneuvotteluissa ei ole odotettavissa edistystä, joten paras tapa minimoida Venäjän ydinaseuhka on varmistaa se, että Naton oma pelote on mahdollisimman suuri.

Tästä Nato lähettää viestiä Venäjälle maanantaina Pohjanmerellä alkavalla Stedfast Noon -ydinaseharjoituksella, johon myös Suomi osallistuu.

Samalla Naton ydinasesateenvarjon alla oleva Suomi viestii Venäjälle, että se on vahvasti osa sotilasliiton ydinasepelotetta ja vahvistaa näin omaa puolustustaan aggressiivista itänaapuria vastaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi