play

Ota satokauden kasvikset monipuolisesti käyttöön – Katso vinkit viikon arkiresepteihin

Kuva: Riikka Hurri

Koonnut: Anna Suoniemi

Loppukesä ja alkusyksy ovat sadonkorjuun aikaa, jolloin kasvisvalikoima on erittäin runsas.

Sitä kannattaakin nyt hyödyntää monipuolisesti ruuanlaitossa, koska sesonki tarkoittaa monen raaka-aineen kohdalla myös edullista hintaa.

Kokeile esimerkiksi kesäkurpitsaa piirakassa ja bataattia tuhdissa kasvispadassa.

Maanantai: Satopiirakka, 4–6 annosta

Suolainen piirakka sopii ateriaksi, kun sen kanssa tarjoilee vaikkapa vihersalaattia.

Tähän piirakkaan käytetään sesongissa olevaa kesäkurpitsaa.

Kuva: Maiju Manninen

Satopiirakka

Pohja:

  • 100 g voita

  • 2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 250 g maitorahkaa

  • Täyte:

  • 1 pienehkö kesäkurpitsa

  • kirsikkatomaatteja tai tavallisia tomaatteja

  • 1 paketti fetajuustoa

  • 2 dl kuohukermaa

  • 2 kananmunaa

  • ripaus mausteita oman maun mukaan, esimerkiksi yrttimaustetta tai pippuria ja suolaa

  1. Sekoita pehmeä voi, jauhot ja leivinjauhe keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi kylmään.

  2. Suikaloi kesäkurpitsa ja pilko tomaatit. Tässä käytettiin punaisia kirsikkatomaatteja ja oransseja luumutomaatteja.

  3. Sekoita kuohukerma, kananmunat ja mausteet keskenään.

  4. Ota taikina kylmästä ja asettele voideltuun piirakkavuokaan. Laita pohjan päälle kesäkurpitsasuikaleet, tomaattipalat ja murusteltu fetajuusto. Kaada pinnalle kermaseos.

  5. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistai: Itämainen kalkkunakeitto, 4 annosta

Tämä kalkkunakeitto saa makua currytahnasta, chilistä, inkivääristä ja kookosmaidosta.

Chilin voi jättää halutessaan pois ja jokainen lisätä sitä lautasella makunsa mukaan, jos tulinen ruoka ei maistu kaikille.

Kuva: Riku Pasanen

Kalkkunakeitto
  • n. 400 g kalkkunanrintaa suikaleina

  • 2 rkl öljyä

  • 1 rkl currytahnaa

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 5 dl kanalientä

  • 1 iso porkkana

  • 100 g herkkusieniä

  • 2 tl ruskeaa sokeria

  • 1 punainen chili

  • 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä

  • 1 kevätsipuli varsineen

  • 2,5 dl kookosmaitoa

  • puolikkaan limen mehu

  • 2 tl seesamiöljyä

  • tuoretta korianteria + basilikaa

  1. Suikaloi kalkkunanrinta ja ruskista suikaleet kevyesti pannulla.

  2. Kuumenna kattilassa ruokaöljy, lisää currytahna ja freesaa sitä hetki.

  3. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulit. Lisää myös kanaliemi.

  4. Kuori ja paloittele porkkana, pilko sienet ja lisää keittoon. Anna kiehua hetken aikaa.

  5. Lisää sokeri, hienonnettu chili, josta on poistettu siemenet ja raastettu tuore inkivääri. Leikkaa kevätsipuli paloiksi, lisää keittoon.

  6. Lisää paistetut kalkkunat ja kookosmaito, anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Mausta limellä ja seesamiöljyllä.

  7. Koristele keitto tuoreella korianterilla ja basilikalla juuri ennen tarjoilua.

Keskiviikko: Papu-kasvispata, 6 annosta

Tähän pataan saa upotettua sekä juureksia että edullisia papuja.

Tämän täyttävän ruuan annoshinta jää hyvin maltilliseksi, ja valmistaminenkin on yksinkertaista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Minna Raitavuo

Papu-kasvispata
  • 1 sipuli

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 1 rkl öljyä

  • 1 tl hunajaa

  • 1 punainen chili

  • 1 tl juustokuminaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 bataatti (noin 500 g)

  • 2 porkkanaa

  • 400 g tomaattimurskaa

  • 230 g säilöttyjä isoja valkoisia papuja

  • 230 g säilöttyjä kidneypapuja

  • 200 g pakastemaissia

  1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kattilassa tai padassa.

  2. Lisää joukkoon hunaja, hienonnettu chili, juustokumina ja suola. Jatka kypsentämistä matalalla lämmöllä.

  3. Kuori ja kuutioi bataatti ja porkkanat. Lisää ne kattilaan ja kypsennä noin 10 minuuttia.

  4. Kaada kattilaan tomaattimurska. Huuhtele purkki vedellä ja kaada huuhteluvesi kattilaan. Nestettä tulisi olla sen verran, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Kiehauta neste ja jatka kypsentämistä, kunnes bataatti ja porkkanat ovat melkein kypsiä.

  5. Huuhtele pavut ja lisää pataan. Lisää lopuksi pakastemaissi ja jatka kypsentämistä, kunnes maissit ovat kuumenneet. Tarkista lopuksi suola. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi riisin kanssa.

Torstai: Chili-hunajakirjolohi, 2 annosta

Kalan kypsentäminen uunissa on yksinkertaista. Tässä reseptissä maustekastike kaadetaan lohi päälle, ja parinkymmenen minuutin jälkeen kala on kypsynyt.

Sillä välin voi keittää lohen seuraksi vaikkapa perunoita ja paahtaa ruusukaalia.

Kuva: Mervi Pasanen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Chili-hunajakirjolohi
  • 300 g kirjolohta

  • 2–3 rkl hunajaa

  • 1–2 valkosipulinkynttä

  • 0,5 dl soijakastiketta

  • 1–2 rkl seesamiöljyä

  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena

  • 1–2 rkl chilikastiketta

  • 2 rkl seesaminsiemeniä

  1. Laita kala leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.

  2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike kalan päälle.

  3. Paista 175 asteessa parikymmentä minuuttia. Valele kalaa muutama kerta paistamisen aikana.

Perjantai: Kasvislasagne, 4 annosta

Lasagne on muhkea perjantairuoka.

Kokeile tällä kertaa jauhelijan sijasta valmistaa lasagne kasvisversiona. Proteiiniksi käyvät esimerkiksi vege-kebablastut.

Kuva: Riikka Hurri

Kasvislasagne
  • 400 g kirsikkatomaatteja

  • 2 punaista paprikaa

  • öljyä

  • suolaa

  • 4 dl ruokakermaa

  • 100 g sulatejuustoa

  • 1/4 sitruunankuorta

  • 200 g Vöneriä tai muita vege-kebablastuja

  • 300–500 g lasagnelevyjä

  • 2 tölkkiä maustettua tomaattimurskaa tai annos tomaattikastiketta

  • loraus valkoviiniä

  • 100–200 g juustoraastetta

  1. Puolita puolet kirsikkatomaateista ja kaikki paprikat. Ripottele niiden pintaan suolaa ja lorauta hieman öljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  2. Tee tomaattikastike samalla reseptillä kuin viime viikon reseptikoosteen lihapullapastaan sillä erolla, että lisää kastikkeeseen loraus valkoviiniä samalla kun lisäät tomaattimurskan tai käytä kaksi tölkkiä valmiiksi maustettua tomaattimurskaa.

  3. Tee juustokastike: Kuumenna kerma kattilassa ja lisää joukkoon pieneksi kuutioitu sulatejuusto. Kun juusto on sulanut kermaan, lisää noin neljännessitruunan raastettu kuori ja teelusikallinen suolaa.

  4. Pilko kasviskebablastut ja paista niitä hetken ajan voissa.

  5. Kuori jäähtyneistä paprikoista kuori pois ja leikkaa ne suupalakokoisiksi paloiksi.

  6. Lado ainekset kerroksittain lasagnevuokaan. Pane pohjalle juustokastiketta ja tomaattikastiketta, seuraavaksi lasagnelevykerros. Laita sitten Vöneriä ja uunissa paahdettuja kasviksia, sitten taas kastikkeita. Toista. Jätä pinnalle hieman kastikkeita, lisää juustoraastetta ja loput kirsikkatomaatit.

  7. Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 50 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa kesken paiston, peitä foliolla. Anna vetäytyä uunin jälkeen ainakin 15 minuuttia.

Viikon välipalavinkki: Vesimelonipitsat, 18 palaa

Vesimelonipitsat ovat raikas, suolaisenmakea ja kesäinen välipala.

Vesimeloniviipaleiden päälle murustellaan fetajuustoa ja asetellaan marjoja – helppoa ja raikasta!

Kuva: Anna Suoniemi

Vesimelonipitsat
  • puolikas vesimeloni

  • 100 g fetaa

  • 1 rkl balsamiviinietikkaa

  • 2 dl mansikoita

  • 1 dl pensasmustikoita

  1. Leikkaa vesimelonista kolme noin 1 cm paksuista kiekkoa. Leikkaa jokainen kiekko kuuteen osaan niin, että saat kolmion muotoisia paloja.

  2. Murustele feta melonipalojen päälle. Pirskottele paloille balsamiviinietikkaa.

  3. Huuhtele ja halkaise mansikat. Koristele melonisiivut mansikoilla ja pensasmustikoilla.

Anna alla palautetta tämän viikon resepteistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi