play

Edullista pinaattikeittoa ja helpot kasvispyörykät – Poimi ideat viikon ruokalistalle

Kuva: Riikka Hurri

Koonnut: Anna Suoniemi

Tämän viikon ruokavinkeissä on useita reseptejä, jotka kuuluvat luultavasti monen suosikkeihin myös kouluruokalistoilta.

Esimerkiksi pinaattikeitto valmistuu helposti niin tuoreesta kuin pakastetusta pinaatista.

Porkkanaletuille puolestaan voi antaa uudenlaista vivahdetta lisäämällä taikinaan myös palsternakkaa. Ikisuosikin eli spagetin ja lihapyörykät puolestaan voi vaihteeksi valmistaa kasviproteiinista.

Maanantai: Pinaattikeitto, 4 annosta

Pinaattikeitto on simppeli arkiruoka, joka valmistuu helposti sillä välin, kun keiton kanssa tarjottavat kananmunat kiehuvat.

Pinaattikeitto onnistuu niin tuoreesta kuin pakastetusta pinaatista. Etenkin pakastepinaatti on hyvin edullista, joten budjettikin kittää.

Kuva: Mirja Hussain

Pinaattikeitto
  • 300 g tuoretta pinaattia tai pakastepinaattia

  • 2 rkl voita tai margariinia

  • 3 rkl vehnäjauhoja

  • 1 l maitoa

  • 0,5–1 tl suolaa

  • ripaus valkopippuria

  • ripaus sokeria

  • 4 kananmunaa

  1. Kiehauta tuoreet pinaatinlehdet pienessä vesimäärässä, valuta vesi pois ja hienonna ne. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja valuta vesi pois.

  2. Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja anna kypsyä hetken. Katso, ettei seos pala pohjaan.

  3. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita samalla hyvin. Kuumenna uudelleen ja lisää pinaatit.

  4. Anna kypsyä hiljalleen noin 10 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria.

  5. Keitä sillä välin kananmunat, kuori ja halkaise. Tarjoile kananmunanpuolikkaita keiton lisukkeena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistai: Kanankoivet kasvispedillä, 2 annosta

Tämä ruoka valmistuu uunissa kuin itsestään.

Jos ruokailijoita on enemmän kuin kaksi, lisää ainesten määrää ja valmista ruoka vuoan sijasta pellillä.

Kuva: Mervi Pasanen

Kanankoivet kasvispedillä
  • 4 kanankoipea

  • mausteita maun mukaan

  • 4 perunaa

  • 2 porkkanaa

  • 1 paprika

  • 1–2 sipulia

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • ripaukset suolaa ja pippuria

  • timjaminoksia

  1. Mausta kananpalat suolalla ja pippurilla sekä maustesekoituksella.

  2. Paloittele kasvikset. Laita uunivuoan pohjalle oliiviöljyä, levitä kasvikset vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kanankoivet.

  3. Paista 225 asteessa puolisen tuntia eli kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja kanat kypsiä.

Keskiviikko: Pasta-makkaravuoka, 4 annosta

Pasta-makkaravuoka on superyksinkertainen valmistaa: ainekset vain ladotaan vuokaan ja annetaan uunin tehdä työ.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Mervi Pasanen

Pasta-makkaravuoka
  • 400 g tomaattimurskaa

  • 500 g peruna-gnoccheja

  • n. 200 g makkaraa

  • 250 g kirsikkatomaatteja

  • 1 punasipuli

  • 0,5 tl suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • 100 g juustoraastetta + 125 g mozzarellaa

  1. Kaada tomaattimurska uunivuokaan. Levitä päälle gnocchit ja paloitellut makkarat.

  2. Lisää vuokaan kirsikkatomaatit ja lohkottu punasipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Ripottele pintaan juustoraate. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa parikymmentä minuuttia. Paloittele mozzarella ja lisää vuokaan. Paista vielä 10 minuuttia.

Torstai: Palsternakka-porkkanaletut, 4 annosta (12–14 lettua)

Porkkanaraasteen upottaminen lettutaikinaan on tuttua, mutta lettuihin sopivat hyvin muutkin juurekset.

Tässä reseptissä lettutaikinaan käytetään porkkanan lisäksi palsternakkaa. Lettujen kanssa toimii hyvin jugurttikastike.

Kuva: Päivi Tuovinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Palsternakka-porkkanaletut ja jugurttikastike
  • 300 g palsternakkaa

  • 200 g porkkanaa

  • n. 10 cm pätkä purjoa hienoksi silputtuna

  • 3 kananmunaa

  • 2–2,5 dl maitoa, mantelijuomaa tai kaurajuomaa

  • 1 tl sormisuolaa tai oman maun mukaan

  • timjamia

  • mustapippuria

  • 1 punainen chili

  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • öljyä paistamiseen

  • Jogurttikastike:

  • 170 g kreikkalaista jogurttia

  • 1 tl sitruunamehua

  • ripaus paprikamaustetta

  • ripaus suolaa ja mustapippuria

  • 1 tl hunajaa

  • valkosipulia oman maun mukaan

  • lisäksi esim. retiisejä, porkkanaraastetta, vesikrassia, pinaattia, salaattia ja pekaanipähkinän muruja.

  1. Kuori palsternakat ja porkkanat ja raasta hienoksi raasteeksi. Leikkaa purjo hienoksi silpuksi.

  2. Sekoita munat, maito, mausteet ja jauhot keskenään. Lisää raaste joukkoon.

  3. Lusikoi seosta kuumalle öljytylle paistinpannulle ja vähennä lieden lämpötilaa.

  4. Paista letut kullanruskeiksi.

  5. Valmista jogurttikastike sekoittamalla ainekset.

  6. Tarjoa letut jogurttikastikkeen ja esimerkiksi salaatin kanssa. Ripottele päälle paahdettuja pähkinän muruja.

Perjantai: Kasvispullapasta, 4 annosta

Spagetti ja pyörykät muodostavat hyvän perustan pastaperjantaille.

Jauhelihan sijasta pyörykät voi valmistaa myös kasviproteiinista. Esimerkiksi valmiit kasvisburgeripihvit on helppo pyöritellä pulliksi ja paistaa muutamassa minuutissa kypsiksi.

Kuva: Riikka Hurri

Kasvispullapasta
  • sipuli

  • yksikyntinen valkosipuli

  • puolikas porkkana

  • oliiviöljyä

  • puolikas paahdettu

  • paprika tölkistä

  • 2 tlk tomaattimurskaa

  • sokeria

  • suolaa

  • mustapippuria

  • 500 g spagettia

  • 2 kpl Beyond Burger -pihvejä

  • voita

  • kourallinen basilikaa

  • parmesaania

  1. Pilko sipuli, valkosipuli ja porkkana. Kuullota niitä oliiviöljyssä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.

  2. Pilko sekaan puolikas valmiiksi paahdettua paprikaa, jota myydään lasipurkeissa. Anna paistua hetki.

  3. Lisää tomaattimurskat. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hyppysellisellä sokeria.

  4. Anna hautua kannen alla sen aikaa, kun teet muun ruuan.

  5. Keitä spagetti runsaasti suolatussa väljässä vedessä paketin ohjeen mukaan al denteksi.

  6. Muotoile pihveistä noin peukalonpään kokoisia pieniä pullia. Ripottele pullien päälle suolaa ja mustapippuria. Älä pane mausteita massan sekaan, jotta massa säilyttää koostumuksensa.

  7. Paista pullat paistinpannulla keskilämmöllä voissa. Kääntele pullia varovasti pikkulusikalla. Paistoaika on noin kuusi minuuttia.

  8. Lisää kourallinen basilikaa kastikkeen sekaan.

  9. Aseta ruoka tarjolle siten, että jokainen saa koota annoksensa itse. Älä sekoita pullia kastikkeeseen, jotta ne eivät mene rikki.

  10. Tarjoile parmesaanin kera.

Viikon jälkiruokavinkki: Paholaisen mansikat, 30 suupalaa

Hyödynnä kesän mansikkasesongin viimeiset tuoreet marjat ja tee jälkiruuaksi täytettyjä mansikoita.

Tästä ei resepti juuri helpommaksi muutu!

Kuva: Anna Suoniemi

Paholaisen mansikat
  • 1 litra isoja mansikoita

  • 2 dl vispikermaa

  • 2 rkl tomusokeria

  • 20 g tummaa suklaata

  1. Huuhdo mansikat, poista niistä kannat ja halkaise. Koverra mansikanpuolikkaista sisusta niin, että mansikat ovat kupin muotoisia. Reseptiin kannattaa käyttää isokokoisia mansikoita, jotta täytettä mahtuu hyvin.

  2. Vaahdota vispikerma ja mausta se tomusokerilla. Pursota mansikanpuolikkaiden sisälle kermaa.

  3. Rouhi tumma suklaa ja ripottele rouhe mansikoiden päälle.

Anna alla palautetta viikon resepteistä!

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi