play

Puutarhan riesat taipuvatkin kesäherkkujen raaka-aineiksi – monen piha on täynnä villiyrttejä

Villiyrtit ovat mainio salaatin pohja, kunhan ne vain tunnistaa ja puhdistaa.

Villiyrtit ovat mainio salaatin pohja, kunhan ne vain tunnistaa ja puhdistaa. Kuva: Minna Raitavuo

Simo Natunen

Kesän kiinnostavimpien herkkujen raaka-aineet saattaa löytää yllättävän läheltä. Kun villiyrttejä vain tunnistaa ja löytää, pelkästään luovuus on rajana. Niistä saa aikaiseksi esimerkiksi kesäisen salaatin tai makean jäätelön.

Kauden ulkopuolella niitä voi käyttää kuivattuna.

Villiyrttejä voi keräillä vaikka lenkillä, kunhan vain muistaa jokaisenoikeudet ja katsoa, että yrtit ovat puhtaita. Tunnistamisessa voi käyttää apuna oppaita ja nettiä.

Mesiangervon käytöstä varoitellaan eri lähteissä, että sitä ei salisyylihapon vuoksi pidä käyttää jatkuvasti. Allergisille, astmaatikoille ja aspiriiniherkille yrttiä ei suositella lainkaan.

Vuohenputkisalaatti

  • 4 dl vuohenputken lehtiä

  • 2 omenaa

  • 1 dl cashewpähkinöitä

  • 1 dl granaattiomenan siemeniä

  • 1 paketti vuohenjuustoa

Vuohenputkea on vaikea hävittää pihasta, mutta kasvin voi käyttää myös hyödykseen.

Vuohenputkea on vaikea hävittää pihasta, mutta kasvin voi käyttää myös hyödykseen. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vadelmavinaigrette

  • 1 dl valkoviinietikkaa

  • 3 dl oliiviöljyä

  • 1 dl tuoreita vadelmia

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl sokeria

  1. Sekoita vadelmavinaigreten ainekset keskenään sauvasekoittimella korkeassa astiassa.

  2. Huuhtele vuohenputken lehdet ja ketunleivät hyvin. Asettele kulhoon pohjalle.

  3. Pilko omena kuutioiksi.

  4. Paahda cashewpähkinöihin kuivalla pannulla väriä. Mausta suolalla.

  5. Irrota granaattiomenan siemenet kodasta.

  6. Sekoita murusteltu vuohenjuusto ja muut ainekset vuohenputkien ja ketunleipien joukkoon. Tarjoile salaatti vadelmavinaigreten kanssa.

Vinaigretesta saa paksumpaa lisäämällä vadelman määrää.

Vinaigretesta saa paksumpaa lisäämällä vadelman määrää. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pastaa nokkospestolla

Nokkospesto

  • 300 g nokkosen lehtiä

  • 2 dl oliiviöljyä

  • 1,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä

  • 1,5 dl raastettua parmesaania

  • 2 valkosipulinkynttä

  • suolaa

  1. Keitä huuhdeltuja nokkosenlehtiä kiehuvassa vedessä minuutti.

  2. Mittaa nokkosenlehdet ja muut ainekset korkeaan astiaan ja survo sauvasekoittimella tasaiseksi.

Pastan valmistaminen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
  • 400 g pastaa

  • 1,5 dl nokkospestoa

  • Puolikkaan sitruunan mehu

  • Parmesaaniraastetta

  • Paahdettuja pinjansiemeniä

  1. Keitä pasta ohjeen mukaan. Valuta.

  2. Lisää keitetyn ja valutetun pastan joukkoon nokkospesto ja sitruunamehu.

  3. Viimeistele annos paahdetuilla pinjansiemenillä ja parmesaaniraasteella.

Mesiangervojäätelö

  • 1 dl mesiangervonkukkia

  • 3 dl maitoa

  • 1 dl sokeria

  • 1 dl glukoosisiirappia

  • 3 kananmunankeltuaista

  • 2 dl kuohukermaa

Mustikanvarpusiirappi

  • 500 g mustikoita

  • kourallinen mustikanvarpuja

  • 3 dl Vettä

  • 4 dl sokeria

  1. Huuhtele mustikat ja mustikanvarvut

  2. Keitä mustikoita ja varpuja, kunnes marjojen kuoret ovat pehmenneet ja mehua irronnut. Siivilöi.

  3. Lisää mehuun sokeri ja keitä, kunnes siirappi on tarpeeksi paksua. Jäähdytä.

Kesäinen mesiangervojuoma

  • 1 cl mustaherukanlehtisiirappia

  • 1 cl mesiangervonkukkasiirappia

  • 2 cl sitruunamehua

  • soodavettä

Mustaherukanlehtisiirappi

  • 2 dl mustaherukanlehtiä

  • 3 dl vettä

  • 4 dl sokeria

  1. Kiehauta vesi. Lisää mustaherukanlehdet ja keitä hiljaa poreillen 20 minuutin ajan.

  2. Siivilöi lehdet pois ja lisää nesteeseen sokeri. Keitä hiljalleen siirapiksi.

Mesiangervosiirappi

  • 1 dl mesiangervon kukkia

  • 3 dl vettä

  • 4 dl sokeria

  1. Kiehauta vesi. Lisää mesiangervonkukat ja keitä hiljaa poreillen 20 minuutin ajan.

  2. Siivilöi kukat pois ja lisää nesteeseen sokeri. Keitä hiljalleen siirapiksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi