Espanja kirkasti kruununsa – eurooppalaisen jalkapallon mahtimaa palasi EM-turnauksessa vallankahvaan

Vaihdosta kentälle tullut Mikel Oyarzabal laukoi Espanjalle 2–1-voittomaalin finaalin 86. peliminuutilla. Kuva: Adrian Dennis / AFP

STT

Pulinat pois, tulos ratkaisee. Näin voisi Espanjan miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Luis de la Fuente paketoida sunnuntaina päättyneen EM-lopputurnauksen.

Espanja peittosi Berliinin olympiastadionilla pelatussa loppuottelussa Englannin 2–1. Voittomaalin laukoi Mikel Oyarzabal toisella puoliajalla 86. minuutilla.

Ennen Oyarzabalia maalinteossa onnistuivat Espanjasta toisen puoliajan alussa 47. minuutilla Nico Williams ja 73. minuutilla Englannin vaihtomies Cole Palmer.

Espanjan maalintekijät Williams ja Oyarzabal ovat kumpikin baskeja. Näin mahtiseurojen Real Madridin ja Barcelonan keskinäinen herruus Espanjan maajoukkueessa väistyi ainakin toviksi taka-alalle.

Espanja lähti loppuottelun toiselle puoliajalle kipeän menetyksen kera, sillä sen keskikentän johtava pelaaja Rodri joutui jättämään kentän loukkaannuttuaan ensimmäisen puoliajan lopussa.

Kaikki seitsemän turnausotteluaan voittanut Espanja ei jättänyt EM-Saksassa mitään sattuman varaan. Se viihdytti turnauksen aikana katsojia iloisella hyökkäyspelillä, mutta loppuottelussa Espanja välillä puolusti varjellen maaliaan tarkasti ja tarkoitushakuisesti.

Espanja juhli Euroopan mestaruuksia aiemmin vuosina 1964, 2008 ja 2012. Se siirtyi nyt mestaruuksien määrässä kärkeen ohi kolmesti EM-kultaa voittaneen Saksan.

Espanjan päävalmentaja de la Fuente tuntee voittavan joukkueensa läpikotaisin.

De la Fuente on aiemmin valmentanut Espanjan voittoisia nuorisomaajoukkueita. Niistä maan kruununjalokiviä ovat Williams ja lauantaina 17 vuotta täyttänyt laitahyökkääjä Lamine Yamal, joka syötti sunnuntaina Williamsin laukoman avausmaalin.

Berliinin olympiastadionilla juhli Espanja, joka voitti alkulohkosta lähtien kaikki ottelunsa. Kuva: Ina Fassbender / AFP

Jo kyllästymiseen saakka Englannissa on sen mestaruushaaveissa toitotettu toiveikasta iskulausetta "It's coming home" (se tulee kotiin). Englannin taival takaisin absoluuttiselle huipulle on ollut pitkä ja hyvin kivinen.

Englannin toistaiseksi ainoa arvokisamestaruus tuli MM-kotiturnauksessa 1966, jolloin isäntämaa kaatoi loppuottelussa Länsi-Saksan.

Kitkerät arvokisatappiot kaivertuivat saarivaltakunnassa yhteiseen tajuntaan viimeistään 1990-luvulla, kun Saksa pudotti Englannin rangaistuspotkukilpailuissa ensin MM-välierissä 1990 ja kuusi vuotta myöhemmin välierissä Englannin kotitantereella.

Englanti oli 28 vuotta sitten pudottanut Espanjan EM-puolivälierissä rangaistuspotkukisan jälkeen, mutta Berliinissä muisto siitä voitosta haalistui kummasti.

Silti Englannin päävalmentaja Gareth Southgate on tehnyt hyvää työtä. Hänen harkinnassaan on, jatkaako hän maajoukkueen päävalmentajana.

Pelaajamateriaalillaan säkenöinyt Englanti nousi EM-turnauksessa kolmessa pudotuspeliottelussa tappiotilanteesta voittoon. Neljättä kertaa se ei samaan enää kyennyt, vaikka Palmerin tasoitusmaali Berliinissä toiveita nostattikin.

• 2024 (Saksa): Espanja

Voitonjuhlat alkoivat myös Espanjan pääkaupungin Madridin yössä heti finaaliottelun päätyttyä. Kuva: Pierre-Philippe Marcou / AFP